Nieuws & artikelen

Dakbedekking loods: materialen, kosten en type dak

De dakbedekking van een loods kan met verschillende materialen gedaan worden. Zo bied dakcoating een mogelijkheid om het dak te herstellen.

dakbedekking op een loods
dakbedekking op een loods

Dakbedekking voor loodsen: complete gids voor materialen, kosten en installatie

Overzicht van dakbedekkingsmaterialen voor loodsen

Een goede dakbedekking is essentieel voor de bescherming van je loods tegen de elementen. Het juiste materiaal kiezen kan de duurzaamheid, efficiëntie en het onderhoud van je loods aanzienlijk beïnvloeden. De meest populaire materialen die worden gebruikt voor de dakbedekking van loodsen zijn:

Sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn populair vanwege hun uitstekende isolatie en duurzaamheid. Ze bestaan uit twee metalen lagen met daartussen een isolerend schuim, ideaal voor loodsen waar temperatuurbeheersing belangrijk is, zoals opslagruimtes voor goederen die gevoelig zijn voor temperatuur.

Golfplaten

Golfplaten zijn licht, eenvoudig te installeren en kosteneffectief. Ze bieden een goede bescherming tegen regen en wind, maar hebben minder isolerende eigenschappen, waardoor ze vooral geschikt zijn voor loodsen waar temperatuurcontrole minder belangrijk is.

Dakpanplaten

Dakpanplaten combineren het uiterlijk van traditionele dakpannen met de voordelen van moderne metalen dakbedekking. Ze zijn licht, duurzaam en eenvoudig te installeren, wat ze geschikt maakt voor loodsen waar ook het uiterlijk van belang is.

Felsdaken

Felsdaken bieden een strakke, moderne uitstraling en zijn zeer duurzaam. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, maar vereisen een complexe installatie, wat de kosten kan verhogen. Ze zijn ideaal voor industriële loodsen die een robuuste dakoplossing nodig hebben.

Dakcoating

Dakcoating is een effectieve manier om de levensduur van je dak te verlengen zonder volledige vervanging. Coatings zoals siliconen beschermen tegen lekkages en UV-straling en verbeteren de energie-efficiëntie door hun reflecterende eigenschappen. Ze kunnen op diverse materialen worden toegepast zolang het dak plat of licht hellend is.

EPDM

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor platte daken vanwege zijn uitstekende duurzaamheid en flexibiliteit. Het staat bekend om zijn weerbestendigheid en lange levensduur.

PVC

PVC (Polyvinylchloride) dakbedekking is een lichtgewicht materiaal dat eenvoudig te installeren is. Het is bestand tegen chemicaliën en UV-straling, maar vereist regelmatig onderhoud. Over de tijd kan PVC scheuren vertonen door uitdroging, vooral bij blootstelling aan lage temperaturen.

Bitumen

Bitumen, ook bekend als dakleer, is een traditionele dakbedekking gemaakt van aardolieproducten. Het wordt vaak gebruikt voor platte en licht hellende daken. Bitumen is een betrouwbare keuze, hoewel het zwaarder is dan andere materialen en minder milieuvriendelijk.

Kosten van dakbedekking voor loodsen

De kosten voor het bedekken van een loods variëren sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal, de grootte van het dak, en de complexiteit van de installatie. Hieronder volgt een overzicht van de geschatte kosten voor de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen.

Kostenoverzicht per materiaal

  • EPDM: Tussen €40 en €70 per vierkante meter. EPDM is duurzaam, flexibel en relatief eenvoudig te installeren, wat het een kosteneffectieve keuze maakt, vooral voor grotere daken.
  • Dakcoating: Variërend van €40 tot €60 per vierkante meter. Dakcoating is een economische optie om de levensduur van een bestaand dak te verlengen zonder volledige vervanging.
  • Bitumen: Ongeveer €45 tot €85 per vierkante meter. Bitumen is een betrouwbare, traditionele keuze, maar kan duurder uitvallen door hogere onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn.
  • PVC: Tussen €50 en €70 per vierkante meter. PVC biedt een sterke, waterdichte afdekking en is bestand tegen chemische invloeden, wat het ideaal maakt voor industriële omgevingen.
  • Dakpanplaten: Kosten liggen tussen €30 en €70 per vierkante meter. Dakpanplaten combineren de uitstraling van traditionele dakpannen met de voordelen van metalen dakbedekking, waardoor ze een populaire keuze zijn voor loodsen waar ook het uiterlijk van belang is.
  • Felsdaken: Tussen €70 en €120 per vierkante meter. Felsdaken zijn duurder vanwege hun complexe installatie, maar bieden uitzonderlijke duurzaamheid en weerstand tegen extreme weersomstandigheden.
  • Golfplaten: Een zeer kosteneffectieve optie, met prijzen variërend van €20 tot €40 per vierkante meter. Golfplaten zijn eenvoudig te installeren en bieden een goede bescherming, hoewel ze minder isolatie bieden dan andere materialen.
  • Sandwichpanelen: Tussen €50 en €100 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en het type isolatie. Sandwichpanelen bieden uitstekende isolatie en duurzaamheid, waardoor ze ideaal zijn voor loodsen waar temperatuurbeheersing belangrijk is.
Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Geïsoleerde versus niet-geïsoleerde dakplaten

Wanneer kies je voor geïsoleerde dakplaten?

Geïsoleerde dakplaten zijn de beste keuze wanneer temperatuurbeheersing en energie-efficiëntie belangrijk zijn. Ze bevatten een laag isolatiemateriaal tussen de buitenlagen van de dakplaat, wat helpt om de temperatuur binnen de loods stabiel te houden. Dit is vooral belangrijk voor loodsen die worden gebruikt voor opslag van temperatuurgevoelige goederen of als werkruimtes waar een comfortabele binnentemperatuur gewenst is. In plaats van geïsoleerde dakplaten om hitte in een loods te bestrijden kan je bij ons ook voor witte dakcoating kiezen.

Voordelen van niet-geïsoleerde dakplaten

Niet-geïsoleerde dakplaten zijn een kosteneffectieve oplossing voor loodsen waar isolatie minder belangrijk is, zoals opslagruimtes waar geen constante temperatuur nodig is. Ze zijn doorgaans goedkoper dan geïsoleerde platen en eenvoudiger te installeren. Niet-geïsoleerde dakplaten zijn vaak lichter, wat ze geschikt maakt voor loodsen met minder zware dakconstructies.

Dakbedekking voor platte versus hellende daken voor loodsen

De keuze van dakbedekking hangt af van het type dak. Platte en hellende daken vereisen verschillende materialen om optimale bescherming te bieden.

Platte daken

Platte daken vereisen materialen die waterdicht en bestand tegen stilstaand water zijn. Veelgebruikte opties zijn:

  • Bitumen: Een traditionele keuze, duurzaam en waterdicht, maar vereist regelmatig onderhoud.
  • EPDM: Synthetisch rubber met lange levensduur, flexibel en bestand tegen extreme weersomstandigheden.
  • PVC: Lichtgewicht, eenvoudig te installeren en bestand tegen chemicaliën en brand.
  • Dakcoating: Geschikt voor het verlengen van de levensduur van bestaande daken, met reflecterende eigenschappen om energiekosten te verlagen.

Hellende daken

Hellende daken bieden betere waterafvoer en gebruiken vaak de volgende materialen:

  • Dakpanplaten: Lichte, duurzame metalen platen die eruitzien als traditionele dakpannen.
  • Felsdaken: Metalen platen met een sterk, waterdicht vouwsysteem, zeer bestand tegen extreme weersomstandigheden.
  • Golfplaten: Kosteneffectieve, lichte platen, ideaal voor situaties waar isolatie minder belangrijk is.
  • Shingles: Flexibele bitumen shingles, eenvoudig te installeren, met een goede bescherming tegen weersinvloeden.

Verschillende kleuren dakcoating

Dakcoating kan gekozen worden in de kleuren wit, grijs, zwart en groen. De kleur van je dakcoating heeft niet alleen invloed op de esthetiek van je loods, maar speelt ook een cruciale rol in de energie-efficiëntie. De keuze voor een specifieke kleur kan bijdragen aan de warmteabsorptie of -reflectie van het dak, en daarmee aan de binnenklimaatregeling van je loods.

Invloed van kleur op warmteabsorptie

De kleur van je dakcoating bepaalt in grote mate hoeveel warmte je dak absorbeert of reflecteert:

  • Wit: Witte dakcoatings reflecteren het meeste zonlicht, waardoor ze de opwarming van het dakoppervlak sterk verminderen. Dit helpt om de binnentemperatuur van de loods lager te houden, wat vooral nuttig is in warme klimaten of tijdens de zomermaanden. Witte daken dragen ook bij aan lagere energiekosten door de verminderde behoefte aan airconditioning.
  • Grijs: Grijze dakcoatings bieden een goede balans tussen warmteabsorptie en reflectie. Hoewel ze iets meer warmte absorberen dan witte daken, bieden ze nog steeds een redelijke mate van koeling. Grijs is een populaire keuze vanwege zijn neutrale uitstraling, die goed past bij verschillende bouwstijlen en omgevingen.
  • Zwart: Zwarte dakcoatings absorberen de meeste warmte, wat in koudere klimaten een voordeel kan zijn. Dit type coating helpt om de binnentemperatuur van de loods op natuurlijke wijze te verhogen, wat de verwarmingskosten in de winter kan verlagen. Zwarte daken zijn ook populair vanwege hun strakke, moderne uitstraling.
  • Groen: Groene dakcoatings combineren esthetiek met functionaliteit. Hoewel groene daken iets meer warmte absorberen dan witte of grijze daken, bieden ze een aantrekkelijke en natuurlijke uitstraling die goed kan passen in groene omgevingen of bij loodsen die een milieuvriendelijk imago willen uitstralen. Daarnaast kunnen groendaken ook bijdragen aan de biodiversiteit en waterbeheer.

Valbeveiliging en arbeidsveiligheid op hoogte

Bij werkzaamheden op daken moeten strikte veiligheidsmaatregelen worden getroffen om ongevallen te voorkomen:

  • Valbeveiliging: Het gebruik van valbeveiligingssystemen is verplicht bij werken op hoogte. Dit omvat het gebruik van harnassen, vanglijnen, ankerpunten en leuningen om te voorkomen dat werkers van het dak vallen. Valbeveiliging is cruciaal, vooral bij werkzaamheden op steile of gladde daken, waar het risico op uitglijden groot is.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Alle werknemers die op het dak werken, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Dit omvat helmen, handschoenen, stevige schoenen met antislipzolen en soms ook oogbescherming, afhankelijk van de werkzaamheden.
  • Veiligheidsbarrières en waarschuwingsborden: Naast persoonlijke bescherming zijn fysieke barrières zoals hekwerken en waarschuwingsborden essentieel om gevaarlijke zones duidelijk te markeren en onbevoegde toegang te voorkomen.
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen