Nieuws & artikelen

Soorten dakbedekking voor een plat dak: wat is de beste keuze?

Ontdek de beste soorten dakbedekking voor platte daken, van EPDM tot dakcoating, en maak de juiste keuze voor jouw dak.

soorten dakbedekking op een plat dak
soorten dakbedekking op een plat dak

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor een plat dak is cruciaal voor de bescherming van je woning of bedrijfspand. Dakbedekking beschermt niet alleen tegen regen en weersinvloeden, maar kan ook helpen de energie-efficiëntie van je gebouw te verbeteren. Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel bespreken we de beste opties voor platte daken, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Welke soorten dakbedekking zijn er voor een plat of licht hellend dak?

Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor platte en licht hellende daken. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en prijs. Hier is een overzicht van de meest gebruikte soorten dakbedekking:

  • Dakcoating: Dakcoating wordt gebruikt om bestaande dakbedekkingen te beschermen en de levensduur te verlengen. Het biedt extra bescherming tegen UV-stralen en vocht, en kan de energie-efficiëntie verbeteren door zonlicht te reflecteren. Het is goedkoop in vergelijking tot andere soorten dakbedekking.
  • EPDM dakbedekking: Dit is een synthetisch rubber dat bekend staat om zijn lange levensduur en onderhoudsarme eigenschappen. EPDM is elastisch en UV-bestendig, met een levensduur tot wel 40 jaar.
  • Bitumen dakbedekking: Bitumen, ook wel dakleer genoemd, is een van de meest traditionele dakbedekkingen voor platte daken. Het is relatief goedkoop en wordt vaak gebruikt, maar heeft een kortere levensduur dan modernere materialen zoals EPDM of PVC.
  • PVC dakbedekking: PVC is een kunststof die wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is lichtgewicht, maar heeft een kortere levensduur en kan na verloop van tijd verzwakken.
  • Groendak: Een groendak is een dak bedekt met vegetatie, zoals gras of sedumplanten. Dit type dakbedekking biedt uitstekende isolatie en draagt bij aan de biodiversiteit, maar vereist wel een stevige dakconstructie om het gewicht te dragen.

Welk soort dakbedekking is het beste voor een plat dak?

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor een plat dak hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de gewenste levensduur en de specifieke eigenschappen van je dak. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte dakbedekkingen en wanneer je voor welk type zou moeten kiezen:

  • Dakcoating: Als je bestaande dakbedekking wilt beschermen en de levensduur wilt verlengen zonder de hele dakbedekking te vervangen, is dakcoating de beste keuze. Dit is vooral nuttig voor daken die nog in redelijke staat verkeren, maar wel aan vervanging toe zijn. Dit is handig voor zowel woonhuizen als bedrijfspanden en komt in meerdere kleuren.
  • Bitumen dakbedekking: Bitumen kan ook een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie. Hoewel het minder lang meegaat dan EPDM, is het nog steeds een betrouwbare keuze voor platte daken. Het aanbrengen van bitumen vereist echter wel professionele installatie met een brander en is niet duurzaam.
  • EPDM dakbedekking: Kies voor EPDM als je op zoek bent naar een onderhoudsarme oplossing. Dit materiaal is ideaal voor wie een lange levensduur wil (tot wel 40 jaar) en geen zin heeft in regelmatig onderhoud. Bovendien is het zeer elastisch en bestand tegen extreme weersomstandigheden, waardoor het een goede keuze is voor zowel woonhuizen als bedrijfspanden.
  • PVC dakbedekking: Als je een lichtgewicht en eenvoudig te plaatsen dakbedekking zoekt, is PVC een goede optie. Dit materiaal is minder duurzaam dan EPDM of dakcoating, maar kan een aantrekkelijke keuze zijn voor daken die geen zware belasting hoeven te dragen. Houd er rekening mee dat PVC na verloop van tijd kan verzwakken.
  • Groendak: Een groendak is ideaal voor wie een milieuvriendelijke keuze wil maken. Het biedt uitstekende isolatie en draagt bij aan de biodiversiteit. Kies voor een groendak als je ook wilt profiteren van natuurlijke isolatie en een verbeterde luchtkwaliteit.

Kosten vervangen dakbedekking plat dak

De kosten voor het vervangen van dakbedekking op een plat dak variëren afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per m²:

  • Dakcoating: €40 tot €60 per m²
  • Een voordelige en slimme keuze om de levensduur van bestaande dakbedekking te verlengen.
  • EPDM dakbedekking: €60 tot €80 per m²
  • Duurzaam en onderhoudsarm, met een levensduur van tot wel 40 jaar.
  • Bitumen dakbedekking: €45 tot €85 per m²
  • Een traditionele keuze met goede waterdichtheid, maar een kortere levensduur dan EPDM.
  • PVC dakbedekking: €50 tot €70 per m²
  • Lichtgewicht en eenvoudig te installeren, maar gaat minder lang mee dan EPDM.
  • Groendak: €55 tot €120 per m²
  • Milieuvriendelijk en biedt extra isolatie, maar duurder dan standaard opties.

Prijsbepalende factoren

De uiteindelijke kosten hangen af van het gekozen materiaal, de dakoppervlakte en eventuele installatiekosten. Duurzame materialen zoals EPDM vergen een hogere investering, maar besparen op lange termijn door lagere onderhoudskosten.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Dakcoating dakbedekking: verleng de levensduur van je bestaande dakbedekking

Dakcoating is een populaire methode om de levensduur van een bestaande dakbedekking te verlengen zonder dat deze volledig vervangen hoeft te worden.

Wat is dakcoating en waarom wordt het steeds vaker gebruikt?

Dakcoating is een beschermende laag die over de bestaande dakbedekking kan worden aangebracht. Het zorgt ervoor dat het dak opnieuw bestand is tegen weersinvloeden zoals UV-stralen, regen en temperatuurschommelingen. Dakcoating kan op verschillende soorten dakbedekking worden toegepast, zoals bitumen, EPDM en PVC. De toenemende populariteit van dakcoating komt door de relatief lage kosten en het feit dat het dak zonder ingrijpende werkzaamheden waterdicht en energie-efficiënt gemaakt kan worden.

Voor- en nadelen van dakcoating

Voordelen:

  • Verlenging van de levensduur: Dakcoating kan de levensduur van bestaande dakbedekking aanzienlijk verlengen, waardoor het langer meegaat zonder dat je het volledige dak hoeft te vervangen.
  • Bescherming tegen UV-straling: De coating reflecteert UV-stralen, wat voorkomt dat het dakmateriaal uitdroogt of beschadigd raakt door de zon.
  • Waterdichtheid: Dakcoating zorgt ervoor dat je dak waterdicht blijft, wat lekkages voorkomt en beschermt tegen vochtproblemen.
  • Energiebesparing: Witte of reflecterende coatings kunnen de temperatuur van het dak verlagen door zonlicht te weerkaatsen, wat leidt tot een lagere behoefte aan airconditioning en energiebesparing.
  • Kostenbesparend: In plaats van een volledig nieuw dak te moeten plaatsen, kun je met dakcoating de bestaande dakbedekking behouden en beschermen tegen verdere schade, wat aanzienlijk in de kosten scheelt.
  • Kleuren: Dakcoating komt in verschillende kleuren zoals wit, grijs, zwart en groen.

Nadelen:

  • Dakcoating is geen vervanging voor een ernstig beschadigd dak; het is alleen geschikt voor daken die nog in redelijke staat verkeren.

Prijs en besparing met dakcoating

Dakcoating is een kostenefficiënte oplossing, vooral in vergelijking met het volledig vervangen van de dakbedekking. Afhankelijk van het materiaal en de afmetingen van het dak, liggen de kosten voor dakcoating gemiddeld tussen de €40 en €60 per m². Door de langere levensduur van je dak en de verbeterde energie-efficiëntie, kan dakcoating op de lange termijn flink besparen op onderhouds- en energiekosten.

Bitumen dakbedekking: de traditionele oplossing

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als dakleer, is een van de oudste en meest gebruikte materialen voor platte daken. Dit materiaal wordt al tientallen jaren ingezet vanwege de bewezen waterdichtheid en relatief lage kosten.

Wat is bitumen en waarom wordt het gebruikt?

Bitumen is een dakbedekkingsmateriaal dat wordt gewonnen uit aardolie. Het is bijzonder geschikt voor platte daken vanwege zijn waterdichte eigenschappen. Het materiaal wordt vaak in lagen aangebracht en kan worden versterkt met polyester of glasvlies voor extra stevigheid. Bitumen kan goed tegen de wisselende weersomstandigheden in Nederland en biedt bescherming tegen regen en wind.

Voor- en nadelen van bitumen dakbedekking

Voordelen:

  • Waterdichtheid: Bitumen staat bekend om zijn uitstekende waterdichtheid, wat het een betrouwbare keuze maakt voor platte daken.
  • Betaalbaarheid: Bitumen dakbedekking is relatief goedkoop in aanschaf en wordt vaak gebruikt vanwege de lagere kosten in vergelijking met andere dakbedekkingen.
  • Veelzijdig: Het kan op verschillende soorten ondergronden worden aangebracht.

Nadelen:

  • Levensduur: Bitumen heeft een kortere levensduur dan moderne alternatieven zoals EPDM. Gemiddeld gaat een bitumen dak 25 jaar mee.
  • Installatie: Het aanbrengen van bitumen vereist het gebruik van een brander, wat betekent dat je een professional nodig hebt voor de installatie.
  • Niet duurzaam: Bitumen dakbedekking is gemaakt van aardolie en word aangebracht met branders wat voor veel uitstoot zorgt.

Kosten van bitumen dakbedekking

De kosten van bitumen dakbedekking variëren tussen de €45 en €85 per m², afhankelijk van de dikte van het materiaal en de complexiteit van de installatie. Hoewel het een betaalbare optie is, kunnen de kosten hoger uitvallen als je een volledige vervanging nodig hebt, vooral in vergelijking met een dakcoating.

EPDM dakbedekking: een duurzame keuze voor je dak

EPDM is een populaire keuze geworden voor wie op zoek is naar een duurzame en onderhoudsarme oplossing voor platte daken. Dit synthetische rubber heeft een lange levensduur.

  • Wat is EPDM en waarom wordt het gebruikt?
  • EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat bekend staat om zijn lange levensduur en flexibiliteit. Het materiaal is UV-bestendig, bestand tegen ozon en extreme temperaturen, en kan eenvoudig worden verlijmd op het dakoppervlak. EPDM is met name geschikt voor zowel platte als licht hellende daken en is populair vanwege zijn minimale onderhoudseisen.
  • Voor- en nadelen van EPDM dakbedekking
  • Voordelen:
    • Lange levensduur: EPDM kan tot wel 40 jaar meegaan, wat het een van de meest duurzame dakbedekkingen op de markt maakt.
    • UV- en weersbestendig: Het materiaal kan goed tegen de elementen en blijft lang flexibel zonder te scheuren of barsten.
    • Onderhoudsarm: EPDM vereist weinig onderhoud na installatie, wat het op de lange termijn een kostenefficiënte oplossing maakt.
  • Nadelen:
    • Kosten: De prijs van EPDM ligt hoger dan die van bitumen en dakcoating, wat het minder aantrekkelijk maakt voor mensen met een beperkt budget.
    • Complexe installatie: Hoewel EPDM in veel gevallen zelf te plaatsen is, kan het nauwkeurig plaatsen en verlijmen complex zijn, vooral op grote daken.
  • Kosten van EPDM dakbedekking
  • De kosten voor EPDM dakbedekking liggen tussen de €60 en €80 per m². Hoewel het een hogere initiële investering vergt, is het vanwege de lange levensduur en het lage onderhoud op de lange termijn vaak de meest kostenefficiënte keuze.

PVC dakbedekking: een lichtgewicht alternatief

PVC dakbedekking is een kunststof materiaal dat vaak wordt gebruikt voor platte en licht hellende daken. Het is lichtgewicht, flexibel en biedt goede waterdichtheid. Hoewel het minder lang meegaat dan EPDM, blijft het een populaire keuze vanwege de eenvoud van installatie en het relatief lage gewicht.

  • Wat zijn de eigenschappen van PVC dakbedekking?
  • PVC (Polyvinylchloride) is een thermoplastisch materiaal dat eenvoudig te plaatsen is op platte daken. Het wordt meestal verlijmd of gelast met warme lucht, wat zorgt voor een strakke, naadloze afwerking. PVC is bestand tegen chemische invloeden, UV-straling en weersomstandigheden, wat het een veelzijdige optie maakt voor zowel commerciële als particuliere toepassingen.
  • Voor- en nadelen van PVC dakbedekking
  • Voordelen:
    • Lichtgewicht: PVC is lichter dan bitumen en EPDM, wat het geschikt maakt voor daken die minder draagkracht hebben.
    • Eenvoudige installatie: De installatie van PVC dakbedekking is relatief eenvoudig, wat de installatiekosten kan verlagen.
    • Waterdicht: Net als dakcoating en EPDM biedt PVC een uitstekende waterdichtheid.
  • Nadelen:
    • Kortere levensduur: PVC heeft over het algemeen een kortere levensduur dan EPDM, met een gemiddelde van 20 tot 25 jaar.
    • Kwetsbaarheid: Na verloop van tijd kan PVC verzwakken en vatbaar worden voor scheuren, vooral in extreme weersomstandigheden.
  • Kosten van PVC dakbedekking
  • De kosten voor PVC dakbedekking liggen tussen de €50 en €70 per m². Hoewel PVC goedkoper is dan EPDM, heeft het een kortere levensduur en kan het op de lange termijn hogere onderhoudskosten met zich meebrengen.

Groendak: ecologische voordelen en esthetiek

Groendaken worden steeds populairder vanwege hun bijdrage aan duurzaamheid en de natuurlijke uitstraling die ze bieden. Naast de ecologische voordelen zorgen groendaken ook voor extra isolatie en verlengen ze de levensduur van het dak. Dit maakt ze aantrekkelijk voor zowel huiseigenaren als bedrijven die een milieuvriendelijke oplossing zoeken.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat bedekt is met levende vegetatie, zoals sedum, grassen, kruiden of zelfs bomen. Er zijn twee soorten groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Extensieve groendaken zijn lichtgewicht en vergen weinig onderhoud, met beplanting zoals mossen en vetplanten. Intensieve groendaken zijn zwaarder, met uitgebreidere beplanting zoals struiken en bomen, en vereisen meer onderhoud.

Voor- en nadelen van een groendak

Voordelen:

  • Isolatie: Groendaken zorgen voor uitstekende thermische isolatie. Ze houden warmte binnen in de winter en zorgen voor een koelere woning in de zomer.
  • Verlengde levensduur van het dak: Een groendak beschermt de dakbedekking tegen UV-straling en extreme temperaturen, waardoor het dak langer meegaat.
  • Milieuvoordelen: Groendaken dragen bij aan de biodiversiteit door leefruimte te bieden aan planten en dieren. Ze helpen ook om regenwater op te nemen en te filteren, wat de belasting op het riool vermindert.

Nadelen:

  • Kosten: Groendaken zijn duurder in aanschaf en installatie dan andere soorten dakbedekking, vooral intensieve groendaken.
  • Onderhoud: Hoewel extensieve groendaken weinig onderhoud vereisen, vragen intensieve groendaken regelmatig onderhoud, zoals snoeien en water geven.

Kosten van een groendak

De kosten voor een groendak liggen tussen de €55 en €120 per m², afhankelijk van het type beplanting en de complexiteit van de installatie. Intensieve groendaken zijn doorgaans duurder vanwege het zwaardere gewicht en de benodigde versterking van de dakconstructie.

De beste dakbedekking om een plat dak waterdicht te maken

Als het gaat om het waterdicht maken van een plat dak, zijn er een aantal dakbedekkingen die beter presteren dan anderen. Hier zijn de beste opties:

  • Dakcoating: Voor bestaande daken die nog in redelijke staat verkeren, is dakcoating een effectieve manier om de levensduur en waterdichtheid te verbeteren. Dit biedt een nieuwe beschermlaag zonder dat het volledige dak vervangen hoeft te worden.
  • EPDM dakbedekking: Dankzij de elasticiteit en UV-bestendigheid van EPDM is dit een van de beste keuzes voor het waterdicht maken van platte daken. Het materiaal blijft flexibel onder extreme weersomstandigheden en heeft een bewezen lange levensduur.
  • Bitumen dakbedekking: Bitumen biedt uitstekende waterdichtheid en is een goede keuze voor wie een betrouwbare, traditionele oplossing zoekt. Bitumen wordt vaak gebruikt op oudere daken, maar de installatie met een brander vereist professionele hulp.
  • PVC dakbedekking: PVC is een kunststofmateriaal dat naadloos wordt aangebracht, wat lekken voorkomt. Het is bestand tegen regen en UV-straling, maar heeft een kortere levensduur dan EPDM.
dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen