Nieuws & artikelen

De kosten van een plat dak coaten: per m2 en voorbeelden

De prijs voor het coaten van een plat dak ligt doorgaans tussen de €40 en €60 per vierkante meter. Dit is inclusief materialen en arbeid.

de kosten van Dakcoating op een plat dak
de kosten van Dakcoating op een plat dak

Het coaten van een plat dak is een effectieve manier om de levensduur van je dakbedekking te verlengen en tegelijkertijd energie te besparen. Maar wat kost het coaten van een plat dak eigenlijk? En welke voordelen kun je verwachten van een dakcoating?

Voordelen van het coaten van een plat dak

Het coaten van je platte dak biedt verschillende voordelen die zowel de prestaties als de duurzaamheid van het dak verbeteren. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

  • Verlengde levensduur van je dak: dakcoating zorgt voor een extra beschermende laag op je bestaande dakbedekking. Hierdoor wordt het dak beschermd tegen slijtage door weersinvloeden zoals regen, zon en kou. Dit verlengt de levensduur van je dakbedekking zonder dat het complete dak vervangen moet worden, wat betekent dat je minder snel een volledige dakvervanging hoeft te overwegen.
  • Energiebesparing door reflecterende dakcoating: reflecterende dakcoatings, vooral in lichte kleuren zoals wit of grijs, weerkaatsen zonlicht en houden zo de temperatuur van je dak lager. Dit zorgt ervoor dat je huis of bedrijfspand in de zomer koeler blijft, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van airconditioning. Dit leidt tot directe energiebesparingen op je energierekening.
  • Bescherming tegen UV-straling en weersinvloeden: UV-straling kan op de lange termijn schade toebrengen aan dakmaterialen, waardoor ze sneller verouderen en kwetsbaar worden voor lekkages. Dakcoating biedt een sterke bescherming tegen UV-stralen en andere schadelijke weersinvloeden, zoals zware regenval of temperatuurschommelingen.

Kosten plat dak coaten per m²?

De kosten van dakcoating variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van je dak en de staat van de huidige dakbedekking. Hier geven we een overzicht van de gemiddelde kosten en de factoren die de prijs beïnvloeden.

Gemiddelde kosten van dakcoating per m²

De prijs voor het coaten van een plat dak ligt doorgaans tussen de €40 en €60 per vierkante meter. Dit is inclusief materialen en arbeid. Ter vergelijking: andere soorten dakbedekking zoals EPDM of bitumen kunnen aanzienlijk duurder zijn per vierkante meter, wat dakcoating een aantrekkelijke keuze maakt voor wie op zoek is naar een voordelige dakrenovatie.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van dakcoating?

  1. Grootte van het dak: Hoe groter het dak, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is. Dit kan de totale kosten, maar per vierkante meter kunnen de kosten bij grotere daken vaak iets lager uitvallen door schaalvoordelen.
  2. Complexiteit van de dakconstructie: Daken met meerdere hoeken, dakramen of andere complexe vormen vragen meer werk en nauwkeurigheid, wat de kosten voor de iets kan verhogen.
  3. Huidige staat van het dak: Als je dak beschadigd is of gerepareerd moet worden voordat de coating kan worden aangebracht, kunnen de totale kosten verhogen.
  4. Voorkomen van lekkages: De waterdichte laag van een dakcoating voorkomt dat stilstaand water lekkages veroorzaakt, wat het dak en de binnenkant van je huis beschermt.

Voorbeeldberekeningen van de totale kosten

Hier zijn enkele voorbeeldberekeningen voor de totale kosten van het coaten van platte daken van verschillende maten. De bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten van €40 tot €60 per vierkante meter:

  • Kleine daken (50 m²)
  • Voor een dak van 50 m² liggen de kosten tussen de €2.300 en €2.600.
  • Middelgrote daken (300 m²)
  • Voor een dak van 300 m² liggen de kosten tussen de €13.500 en €15.000.
  • Grote daken (2000 m²)
  • Voor een dak van 2000 m² liggen de kosten tussen de €71.000 en €78.000.

Deze berekeningen zijn inclusief materialen en arbeid, maar kunnen variëren afhankelijk van extra werkzaamheden.

Kostenvergelijking: dakcoating versus andere soorten dakbedekking

De prijs van dakcoating is vaak aantrekkelijk in vergelijking met andere soorten dakbedekking. Hieronder een overzicht van de kosten per m² voor verschillende dakbedekkingsopties:

  • PVC dakbedekking: €50 tot €70 per m²
  • PVC is een duurzame optie, maar de prijs ligt meestal hoger dan bij dakcoating.
  • Dakcoating: €40 tot €60 per m²
  • Dakcoating is een voordelige keuze, vooral als je de bestaande dakbedekking kunt behouden en niet volledig hoeft te vervangen.
  • EPDM dakbedekking: €60 tot €80 per m²
  • EPDM heeft een lange levensduur, maar de hogere prijs maakt het minder aantrekkelijk voor wie op de kosten wil letten.
  • Bitumen dakbedekking: €45 tot €85 per m²
  • Bitumen is populair vanwege de waterdichtheid, maar kan duurder uitvallen dan dakcoating, vooral als je een volledige vervanging nodig hebt.

Dakcoating biedt dus een kosteneffectief alternatief, vooral als je kijkt naar de voordelen zoals energiebesparing en verlenging van de levensduur van het dak zonder dat je de hele dakbedekking hoeft te vervangen.

Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Kleuren dakcoating

Dakcoating is beschikbaar in verschillende kleuren, wat niet alleen invloed heeft op de esthetiek van je dak, maar ook op de energie-efficiëntie. Hier is een overzicht van de meest voorkomende kleuren en hun effecten:

Beschikbare kleuren: wit, grijs, groen en zwart

De meest populaire kleuren voor dakcoating zijn wit, grijs, groen en zwart. Elk van deze kleuren heeft unieke eigenschappen. Zo is wit het beste voor reflectie van zonlicht, terwijl donkerdere kleuren zoals zwart de warmte absorberen en geschikt kunnen zijn voor koudere klimaten.

Hoe kleur de efficiëntie en uitstraling beïnvloedt

Lichtere kleuren zoals wit en grijs helpen de temperatuur van je dak te verlagen door zonlicht te reflecteren, wat vooral in de zomer voordelig is. Dit kan ook de energiekosten verlagen doordat er minder gebruik wordt gemaakt van airconditioning. Donkere kleuren zoals zwart en groen absorberen juist meer warmte, wat de binnentemperatuur kan verhogen, maar in koudere maanden mogelijk een voordeel is.

Klimaat- en omgevingsfactoren die de keuze voor dakcoating beïnvloeden

  • Effect van zon, regen en hitte op je dakcoating
  • In gebieden met veel zon is een reflecterende coating in een lichte kleur, zoals wit of lichtgrijs, ideaal. Deze kleuren helpen de warmte te weerkaatsen en voorkomen dat het dak oververhit raakt. In regio’s met veel regen zorgt een dakcoating ervoor dat je dak waterdicht blijft en beschermd is tegen lekkages.
  • Waarom dakcoating ideaal is voor het Nederlandse klimaat: Het Nederlandse klimaat kenmerkt zich door wisselvallig weer, met veel regen en relatief koele zomers. Dakcoating biedt hier de perfecte oplossing door het dak te beschermen tegen vocht, terwijl een reflecterende coating in de zomer de binnentemperatuur aangenaam houdt.

Zelf doen of laten doen: wat zijn de kosten?

Wanneer je ervoor kiest om je dak te coaten, kun je dit zelf doen of een professional inhuren. Beide opties hebben hun eigen kosten en voor- en nadelen. Hier geven we een overzicht van de prijsverschillen en wat je kunt verwachten bij elk scenario.

Doe-het-zelf dakcoating: materialen en prijzen

Zelf je dak coaten kan een kostenbesparende optie zijn als je handig bent en over de juiste materialen beschikt. De materialen die je nodig hebt voor het coaten van een dak zijn onder andere:

  • Dakcoating: Afhankelijk van het type coating kost het gemiddeld €35 tot €50 per kg.
  • Kwasten en rollers: Deze tools kosten gemiddeld tussen €20 en €100.
  • Reinigingsmiddelen en voorbereidingsmaterialen: Voor een goed resultaat moet het dak schoon en droog zijn. Dit kan variëren van €50 tot €200, afhankelijk van de staat van het dak en de benodigde reiniging.

Voor een doe-het-zelf project kun je rekenen op een gemiddelde totale kosten van €1.500 tot €3.000, afhankelijk van de grootte van het dak en de materialen die je kiest. Het belangrijkste voordeel is dat je arbeidskosten bespaart, maar het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat en eventuele reparaties.

Kosten van professionele installatie

Als je een professional inschakelt, liggen de kosten doorgaans hoger, maar krijg je wel gegarandeerd vakwerk. Voor een professionele installatie liggen de kosten gemiddeld tussen €40 en €60 per m², afhankelijk van het type dakcoating en de complexiteit van de klus.

Voor een standaard dak van 100 m² kun je rekenen op een totaalprijs van €4.000 tot €6.000, inclusief materialen en arbeidsloon. Het grootste voordeel van het inhuren van een professional is dat je zeker weet dat het werk correct wordt uitgevoerd en dat er vaak garantie wordt gegeven op het werk.

Is het coaten van een plat dak de investering waard?

Dakcoating kan een goede investering zijn, vooral als je de levensduur van je dak wilt verlengen en tegelijkertijd energie wilt besparen. Maar hoe snel verdien je deze investering terug, en hoe zit het met het onderhoud?

Terugverdientijd van dakcoating

De terugverdientijd van dakcoating hangt af van meerdere factoren, zoals de grootte van je dak en de energie die je bespaart door een reflecterende coating te gebruiken. Over het algemeen kan een goed aangebrachte dakcoating de energiekosten met 15 tot 20% verlagen door betere isolatie en het koelen van je woning in de zomer.

Afhankelijk van de initiële kosten en de besparing op je energierekening, kun je je investering in dakcoating binnen 5 tot 10 jaar terugverdienen. Daarnaast vermijd je met een coating ook dure reparaties en mogelijke vervangingen van je dak in de toekomst, wat de investering op de lange termijn nog aantrekkelijker maakt.

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen