Nieuws & artikelen

De nadelen van PVC dakbedekking: Kosten en vergelijking

De nadelen van PVC dakbedekking liggen voornamelijk in de installatiekosten en afnemende flexibiliteit door temperatuurschommelingen.

PVC dakbedekking word aangebracht op een dak
PVC dakbedekking word aangebracht op een dak

PVC dakbedekking is een populaire keuze voor platte en licht hellende daken vanwege zijn betaalbaarheid en eenvoudige installatie. Echter, zoals elk materiaal, heeft PVC ook zijn nadelen die het overwegen waard zijn. In deze blog belichten we de belangrijkste nadelen van PVC dakbedekking en geven we inzicht in waarom je misschien voor een ander materiaal zou willen kiezen.

Korte levensduur vergeleken met andere materialen

PVC dakbedekking staat bekend om zijn relatieve duurzaamheid, maar het gaat minder lang mee dan andere materialen zoals dakcoating, EPDM en bitumen. De levensduur van PVC dakbedekking ligt doorgaans tussen de 20 en 30 jaar, afhankelijk van de dikte van de folie en de omstandigheden waaronder het wordt gebruikt.

Vergelijking levensduur met andere materialen

  • Dakcoating: Dakcoating gaat tot wel 25 jaar mee. Dat is vergelijkbaar met PVC of bitumen. Wel is de prijs voor het aanbrengen van dakcoating lager.
  • EPDM: EPDM dakbedekking gaat gemiddeld 30 tot 35 jaar mee, wat aanzienlijk langer is dan PVC. De prijs van EPDM is wel een stuk duurder.
  • Bitumen: Bitumen dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar, vergelijkbaar met PVC maar iets korter dan EPDM.

Kosten en langetermijninvestering

De kosten van PVC dakbedekking liggen tussen de €50 en €70 per vierkante meter, inclusief plaatsing. Dit maakt het een betaalbare optie, maar de relatief korte levensduur kan de totale kosten op lange termijn verhogen, vooral wanneer onderhoud en vervanging nodig zijn.

Vergelijking van installatiekosten met andere materialen

  • PVC: €50 tot €70 per vierkante meter.
  • Dakcoating: €40 tot €60 per vierkante meter.
  • EPDM: €60 tot €80 per vierkante meter.
  • Bitumen: €45 tot €85 per vierkante meter.
Man die dak wit verft of coate
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Benieuwd hoe dak coating jouw dak kan verbeteren? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Onderhoudskosten

PVC dakbedekking vereist regelmatig onderhoud om de levensduur te maximaliseren. Dit kan bestaan uit het reinigen van de dakbedekking en het inspecteren op scheuren of andere beschadigingen. Op de lange termijn kunnen deze onderhoudskosten oplopen, vooral als reparaties nodig zijn.

Arbeidsintensieve installatie

De installatie van PVC dakbedekking is een complex en tijdrovend proces dat vakkennis vereist. Het materiaal moet worden bevestigd met lijm en hete lucht, wat een nauwkeurige en zorgvuldige aanpak vereist om waterdichtheid en duurzaamheid te garanderen. Dit maakt de installatie van PVC dakbedekking arbeidsintensiever dan bijvoorbeeld Dakcoating en EPDM, dat eenvoudiger en sneller te installeren is.

Afnemende flexibiliteit over tijd

PVC dakbedekking verliest na verloop van tijd zijn flexibiliteit door blootstelling aan temperatuurschommelingen. Dit kan leiden tot scheurvorming en andere schade, wat op zijn beurt weer leidt tot hogere onderhoudskosten. Het verlies van elasticiteit kan ook de waterdichtheid van het dak beïnvloeden, waardoor er eerder lekkages ontstaan.

Kan er iets tegen de afnemende flexibiliteit worden gedaan?

Hoewel de afnemende flexibiliteit van PVC dakbedekking onvermijdelijk is, kan regelmatig onderhoud en het aanbrengen van beschermende coatings helpen de levensduur te verlengen. Correcte installatie door een ervaren professional en het kiezen van hoogwaardig PVC met stabilisatoren kunnen ook bijdragen aan het behoud van de flexibiliteit. Periodieke inspecties en tijdige reparaties zijn essentieel om schade te minimaliseren en de duurzaamheid van het dak te waarborgen. Dit maakt het de kosten die besteed moeten worden aan het dak over de tijd heen wel hoger.

Beperkingen in ondergrond compatibiliteit

PVC dakbedekking is niet compatibel met alle ondergronden. Het kan bijvoorbeeld niet direct op bitumen of andere organische materialen worden aangebracht zonder een scheidingslaag. Dit kan de installatiekosten verhogen en de installatiecomplexiteit vergroten.

Milieu- en gezondheidskwesties

PVC is minder milieuvriendelijk dan sommige andere dakbedekkingsmaterialen. De productie van PVC gaat gepaard met de uitstoot van schadelijke chemicaliën, en het materiaal is niet biologisch afbreekbaar. Bovendien kunnen er gezondheidsrisico's zijn verbonden aan de productie en verwijdering van PVC dakbedekking. Alternatieven zoals TPO en EPDM zijn milieuvriendelijker en veiliger in gebruik.

PVC vs dakcoating

Dakcoating biedt een aantal voordelen ten opzichte van PVC dakbedekking. Dakcoating kan direct worden aangebracht op bestaande dakbedekkingen, wat kosten en tijd bespaart. Bovendien kan een dakcoating de levensduur van een dak aanzienlijk verlengen en is het vaak milieuvriendelijker.

  • Kosten: Dakcoating kost gemiddeld tussen de €40 en €60 per vierkante meter, wat goedkoper is dan PVC dakbedekking, die tussen de €50 en €70 per vierkante meter ligt.
  • Milieu: Dakcoatings zijn vaak milieuvriendelijker en minder belastend voor het milieu dan PVC. Coatings zoals siliconen zijn recyclebaar en hebben een lagere ecologische voetafdruk.
  • Installatiegemak: Dakcoating kan eenvoudig worden aangebracht zonder dat de bestaande dakbedekking hoeft te worden verwijderd. Dit bespaart tijd, arbeidskosten en vermindert afval.
  • Levensduurverlenging: Zowel PVC dakbedekking als dakcoating kan de levensduur van een dak met 25 jaar verlengen.
  • Kleuren: Dakcoatings zijn beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor je de esthetiek van je dak kunt aanpassen aan de uitstraling van je gebouw. Dit biedt meer flexibiliteit in ontwerpkeuzes dan PVC dakbedekking, die meestal beperkt is tot standaardkleuren.
  • Reflectiviteit: Witte dakcoatings reflecteren zonlicht, wat helpt om de binnentemperatuur van een gebouw te verlagen en energiekosten te besparen.
  • Waterdichtheid: Dakcoatings verbeteren de waterdichtheid van het dak, waardoor lekkages en watergerelateerde schade worden geminimaliseerd.
  • Onderhoud: Een dakcoating vereist minder frequent onderhoud dan PVC dakbedekking. Coatings zijn beter bestand tegen temperatuurschommelingen en wateroverlast.
  • Flexibiliteit: Dakcoatings behouden hun flexibiliteit beter bij temperatuurschommelingen in vergelijking met PVC, waardoor scheurvorming en andere schade worden verminderd.
  • Toepassingsmogelijkheden: Dakcoatings kunnen op verschillende soorten dakbedekkingen worden toegepast, waaronder bitumen, EPDM, en metalen daken, wat ze veelzijdig maakt.

Een offerte aanvragen voor dakbedekking met dakcoating

Overweeg je om te kiezen voor dakcoating als dakbedekking? Bij Coole Daken helpen we je graag verder. Door een dakcoating te kiezen, profiteer je van een langere levensduur van je dak, lagere onderhoudskosten, keuze uit 4 kleuren en een milieuvriendelijke oplossing. Vraag vandaag nog een offerte aan bij Coole Daken en ontdek de voordelen!

dak wit schilderen offerte
Vrijblijvende offerte?

Vraag een vrijblijvende indicatie offerte aan

Offerte aanvragen

Verleng de levensduur van je dak vandaag!

Met onze witte dakcoating bent u verzekerd van een probleemloos dak. Zonder de hoge kosten van een complete renovatie. Vraag een offerte aan!

dak coating wit
Blog

Gerelateerde nieuws & artikelen

Vrijblijvende offerte aanvragen
Vrijblijvende offerte aanvragen